کنترل کیفیت
کیفیت آرد عبارتست از مشخصات و خصوصیاتی از آرد که روی مصرف نهایی آن و کیفیت محصولات تهیه شده از آن موثر باشد. بنابراین برای هر نوع محصول، آرد بایستی دارای کیفیت و مشخصات مخصوص بوده که برای تولید آن محصول مناسب باشد و در این مورد اولاً گندم مصرف شده جهت تولید آرد بایستی دارای مشخصات لازم بوده و در ثانی عملیات تولید آرد بطور مناسب انجام گرفته بطوریکه آرد مورد نظر مصرف کننده تولید گردد مصرف کنندگان آرد همیشه نیاز به آردی دارند که دارای مشخصات و کیفیت مناسب و ثابتی باشد بخصوص امروز که مصرف کنندگان آرد واحدهای بزرگ تولیدی هستند آن موضوع دارای اهمیت خیلی بیشتری است مثلاً کارخانجات بزرگ و مکانیزه نان بایستی آردی مصرف نماید که همیشه دارای کیفیتی یکسان و ثابتی باشد و اگر مشخصات و کیفیت آرد مصرفی تغییر نماید که همیشه دارای کیفیتی یکسان و ثابتی باشد و اگر مشخصات و کیفیت آرد مصرفی تغییر نماید مشکلات و اختلالات زیادی در امر تولید بوجود خواهد آمد. البته گندم که یک محصول طبیعی است هرگز نمیتوان آنرا با کیفیت از قبل تعیین شده و کاملاً یکسانی بدست آورد ولی با دانستن تکنولوژی تولید آرد و استفاده از وسایل لازم می توان آرد با کیفیت یکسان و ثابتی تولید نمود. برای این منظور کارخانجات آرد بایستی علاوه بر ماشین آلات و آزمایشگاه مجهز دارای کارشناسان مطلع در امر تولید آرد باشد.
اولین شرط برای تولید آرد با کیفیت لازم کنترل گندم مصرفی و ارزیابی آن می باشد که بایستی به وسیله آزمایشگاه انجام گردد. پس از تعیین کیفیت گندم های مختلف با توجه به مشخصات و کیفیت آنها، گندم ها را وارد سیلوهای مربوط می نمایند. پس از آن با توجه به کیفیت گندم و کیفیت آرد مورد نظر گندم ها را به نسبت های مناسب مخلوط نموده و آنرا آسیاب می نمایند. پس از اینکه گندم های مخلوط شده تبدیل به آرد گردید آرد حاصل بایستی بوسیله آزمایشگاه کنترل گردد.
برای تعیین و تشخیص کیفیت گندم و آرد و سمولینا نه تنها بایستی وسایل و روش های مناسب برای آزمایشهای مختلف داشته باشیم که بتوانیم خصوصیات کیفی آرد و سمولینا را تعیین نمائیم بلکه بایستی نتایج حاصل را از نقطه نظر تکنولوژیکی مورد تفسیر قراردهیم برای این منظور بایستی کیفیت آرد و عملیات تولید با هم مورد ارزیابی قرارگیرد. در این مورد تجزیه های شیمیائی بتنهایی کافی نیست زیرا پدیده های تکنولوژیکی که در تولید انجام می شود بیشتر ماهیت فیزیکی دارد. بنابراین برای تعیین کیفیت آرد و ارزیابی آن بایستی علاوه بر تعیین فاکتورهای شیمیایی مشخصات فیزیکی و رئولوژیکی را نیز تعیین نمود.کنترل کیفیت یعنی توسعه، طراحی، تولید و ارائه خدمات و محصولات با کیفیت، اقتصادی و قابل استفاده ای که باعث رضایت همیشگی مصرف کننده شود. مهمترین وظیفه کنترل کیفیت تشکیل حلقه های کیفیت میان سایر واحدهای موجود در شرکت آرد می باشد.
با توجه به استراتژی موجود در این شرکت کارهایی که مسئولیت آن را واحد QC به عهده دارد شامل کنترل مواد اولیه ورودی کارخانه ( گندم، کیسه، نخ، کلر، پرمیکس، انواع سم ها و آفت کش ها و … ) سپس کنترل گندم ورودی به تولید و مراحل تولید آرد به صورت مستمر می باشد.در کنترل کیفیت آرد با توجه به امکانات و تجهیزات موجود به بررسی خواص ذاتی گندم ورودی پرداخته میشود تا پس از تأیید این واحد به مرحله تولید انتقال یابد همچنین محصول تولیدی ( انواع آرد، سبوس) با توجه به آزمایشات شیمیایی و فیزیکی و میکروبی روز مورد بررسی قرار می گیرند تا در صورت بروز مشکلات در حین تولید به رفع آنها پرداخته شود.
این واحد به منظور جلوگیری از هرگونه ورود آلودگی های ثانویه به محصولات علاوه بر دقت و حساسیت بر نوع مواد اولیه دریافتی و جلوگیری از ورود مواد اولیه آلوده در کلیه مراحل تولید نیز با کنترل های شدید بهداشتی به ترتیب زیر بر تولید محصول سالم صحه گذاری مینماید:
پایش های بهداشتی
نمونه برداری های میکروبی از محصولات و خطوط
ضد عفونی های ماهیانه خطوط تولید
آرد گندم به عنوان یک بخش عمده از سبد غذایی ما و همچنین ماده اولیه صنایع مختلف محسوب می شود. در این مطلب به تشریح خط تولید آرد به روش والسی می پردازیم و اطلاعاتی در خصوص روش تولید آرد و آزمون های کنترل کیفیت آن در اختیار شما قرار می دهیم . آرد، نرمه و آسکرده یا نرمکوفته ٔ حبوباتی چون جو و گندم و برنج و نخود و باقلا است و یکی از اجزای مهم در پخت غذاها بهشمار مییاد. آرد مادهٔ پودر مانندی است که از دانهٔ غلات یا سایر مواد نشاستهای بدست میآید. بیشتر آرد را از آسیاب نمودن دانهٔ گندم میسازند؛ ولی از دانهٔ ذرت، گندم سیاه یا (چاودار)، جو، نخود و برنج هم آرد ساخته میشود.
بنیاد آرد را نشاسته میسازد که خود، یکی از پیچیدهترین گونههای هیدرات کربن میباشد. هنگامی که این آرد را با آب مخلوط میکنیم، گونهای پروتئین پیچیده به نام گلوتن ساخته میشود. وجود گلوتن به خمیر ویژگی کشسانی میدهد و میتوان آن را به هر ریختی در آورد. همین ویژگی گلوتن، سبب میشود که گازهای فراور، درون خمیر بهجا بمانند و بودن این گازهاست که سبب تردی و حالت اسفنجی فراورده پایانی میگردد. این ویژگی آرد گندم در پخت نان و کیک بسیار برجستهاست.